Language selection | Nyelvválsztás eSpirit – IT Solutions
Blog

OrmLite.tt, T4-es mini ORM

BLOG

Ha egy projekt során felmerül az igény ORM használatára, de a projekt méretéből adódóan nincs szükség/lehetőség egy robusztus rendszerre, mint pl. az NHibernate, akkor érdemes használni a ServiceStack által készített mini ORM-et, az OrmLite-ot.

 

A csomag három T4-es fájlt tartalmaz, az egyikben a fő funkciók találhatóak, a másik kettő pedig egy POCO és egy SP generátor, amelyeket testre szabhatunk a saját konvencióinknak megfelelően.

 

Az OrmLite.Core fájlban történik az adatbázis sémainformációinak kinyerése, a támogatott adatbázisok:

* SQL Server

* SQL Server CE

* MySQL

* PostGreSQL

* Oracle

* Sqlite

 

Az adatbázisból a táblák sémaadatait az összes fenti típusból ki lehet nyerni, a tárolt eljárások sémaadatainak kinyerését csak az MSSQL szerver esetén támogatja. A táblákhoz kapcsolódóan az oszlopok, indexek,

elsődleges- és másodlagos kulcsok adatai érhetőek el.

 

A konfigurálás során beállítható, hogy a kigenerált osztályok külön fájlokban helyezkedjenek el, vagy egy fájlba kerüljön minden. A kigenerált fájlok automatikusan bekerülnek abba a Visual Studio projektbe, ahonnan a generátort futtatjuk, ehhez az EnvDTE-t használja a rendszer.

 

Mi a saját fejlesztésünkben átalakítottuk a POCO és az SP generátorokat, és elkészítettük az adatelérési réteg és az üzleti logikai réteg osztályainak a generátorát is. Az OrmLite segítségével gyorsan kialakítottunk egy rugalmasan változtatható perzisztencia réteget, nekünk nagy hasznunkra volt a projekt során.

 

A T4-es fájlok a GitHub-ról szerezhetőek be, az alábbi repositoryból:

https://github.com/ServiceStack/ServiceStack.OrmLite/tree/master/src/T4

Vagy elérhetőek NuGet package formájában innen:

PM> Install-Package ServiceStack.OrmLite.T4

Hozzászólások lezárva.